Quantcast
Channel: Suvikukkasia
Viewing all 881 articles
Browse latest View live

Loitsujen kirja

$
0
0



Jotta emme unohtaisi sitä, mikä joskus oli osa arkielämäämme mutta sittemmin jäänyt unohduksiin. Loitsut ja taikuus kuuluivat ennen näkyvästi kulttuuriimme, Suomen kansalla on rikas loitsuperinne. Loitsuja käytettiin arjessa kaikkeen ja kaikessa apuna, mutta niitä ei käytetty kevyin mielin vaan niihin suhtauduttiin vakavasti. 

Loitsujen kirja sisältää vain suomalaisia loitsuja ja ainoastaan hyvään tarkoitukseen tarkoitettuja. Pahojakin aikeita varten loitsuja toki on tehty mutta ne on tarkoituksella jätetty tästä teoksesta pois. Loitsujen avulla pyydettiin luonnonhengiltä apua viljelyksille ja karjan hoitamiseen ja moniin arjen askareisiin. Elämänkaari vaati osakseen monenlaisia loitsuja ja suojauksia jotta säästyttiin pahalta silmältä ja pahantahtoisilta teoilta joita saatettiin jo vastasyntyneillekin osoittaa. Myös raskaanaolevien hyvinvoinnin edistämiseksi loitsittiin. Lasten hoitoa, nukuttamista, painajaisunia, hampaiden lähtöä ja uimaan opettelua varten oli omat taikansa. Aviolitto oli tärkeä osa elämää ja sen varalle oli omat riiminsä.

Ahavalle liiat lennot,
tuulille pahat pakinat!
(Ahava: kuiva, kylmä kevättuuli)

Loitsuissa käytettiin paljon kuvailevia sanoja, joilla oletettavasti haluttiin korvata tiettyjä sanoja. Joidenkin asioiden ääneen sanomista välteltiin koska se koettiin jopa vaaralliseksi. 

Joillekin luonnonhenget ja saunatontut ovat satua mutta ennen ne olivat täyttä totta. Luonnonhengiltä pyydettiin hyvää kala- ja metsästysonnea ja hyvää marjasatoa. Sauna oli lähes pyhä paikka suomalaisille ja haltioilta pyydettiin terveyttä. Luonnonantimia käytettiin lääkkeinä ja parantajat tekivät monenlaisia rohtoja ja taikoja niitä apuna käyttäen. 

Kuusi on kummun kasvattama,
kummun latvasta vetämä.
Simakukka, mesilatva,
onkos mettä latvassasi,
simaa keskioksillasi,
kipehille voiteheksi,
vammoille parannukseksi?
...

Vuoden kiertoon liittyvät merkkipäivät ovat olleet tärkeitä hyvinvoinnin kannalta ja siitä syystä otollisia aikoja loitsujen tekoon. Pääsiäiseen liittyen mielenkiintoista on se, että jos virpojat ovat halunneet rahaa, he ovat olleet aikuisia. Se selittääkin monet kirjaan kootut ns. virpomislorut jotka tuntuvat jopa karskeilta meille tuttuihin hokemiin verrattuna. 

Virpoa, varpoa
tuoreeks, tiineeks,
tulevaks vuodeks,
niin monta uuttia, kuin monta urpoa,
viinapullo pannustas, kaakkunen taikinastas,
munanen kanastas, voipytty lehmästäs.

Myös rullien häätämisloitsu kuulostaa melko karulta.

Kuolet sinä, kuolen minä
kuolee meistä kumpainenkin. 
Maria miekkani, Jeesus kilpeni,
Jumala juttujen veräjä.

Pakanallinen luonnonusko ja kristinusko elävät loitsuissa rinnakkain, niinpä loitsuissa monesti apua pyydetään niin Ukolta kuin Jumalalta. Neitsyt Maria on voimakas auttaja joka pyydettiin varsinkin äitien tueksi ja avuksi. 

toim. Maarit Hjelt
SKS




Värikkäät herkkutuorepuurot!

$
0
0
Spelttipuuro & pitayapowder / aktiivihiili

Tuorepuuro on hyvää ja ravitsevaa. Lisäksi se on todella helppo tehdä ja muutoinkin monipuolinen syöminen. Tuorepuuroon on helppo sisällyttää (ja piilottaa) kaikenlaista hyvää. Puuro tuntuu olevan vähän yhdelle jos toiselle ruoka joka tökkii. Ainakin jos makumuistoissa on se veteen keitetty pikahiutalepuuro, kalpea ja mauton. Mutta puuro voi olla jotain paljon paljon parempaa! Täysmaitoon keitetty spelttihiutalepuuro on ihanaa! Meidän Kolmevee pyytää välillä, että keitä äiti puuroa. Hän hakee jakkaran hellan eteen ja haluaa mitata hiutaleet ja muut kattilaan. Sen jälkeen hän hakee lautasen ja lusikan valmiiksi. Speltistä tehty puuro tosin kestää kypsyä reilusti kauemmin kuin se pikahiutalepuuro. Tuorepuuro taas vie vieläkin enemmän aikaa - vähintään pari tuntia tai mieluusti jopa yön yli. Illalla kun tekee niin aamulla on valmista. Tykkään tehdä tuorepuuron isoon lasipurkkiin, sinne vain kaikki raaka-aineet kerroksittain ja sitten ravistan purkkia jotta kaikki sekoittuu hyvin keskenään. Lasipurkista on jotenkin kiva myös syödä ruokaa, lusikalla reilusti purkista suoraan suuhun. 

Teen tuorepuuroni yleensä jogurttiin. Yleensä käytän spelttihiutaleita, joskus myös gluteenittomia hiutaleita. Toisinaan laitan sekaan marjoja, kuten mustikoita tai vadelmia. Nyttemmin olen käyttänyt chiansiemeniä, hunajaa ja mausteeksi vaniljaa. 

Nyt sitten kun sain Ruohonjuurelta testiin uutuustuotteita niin kokeilin syötävää aktiivihiiltä. Rawnice-tuoreperheen aktiivihiilijauhe värjää jo pienellä määrällä ruoan todella mustaksi. Elintarvikelaatuinen aktiivihiili valmistetaan 100 % luonnollisesti poltetusta bambusta, aktiivihiiltä käytetään mm. detox-kuureissa ja sillä on kehoa puhdistavia vaikutuksia.

Tämä yötäkin synkempi puuro sai makunsa aidosta lakritsijauheesta ja vaniljasta. Musta väri on niin hauska, ja makukin oli vallan upea! Hiilestä tosin makua ei juuri tule mutta teelusikallinen lakritsijauhetta maustoi kyllä parin desin puuron todella kivasti. 


Pinkki tuorepuuro saa värinsä pitayajauheesta. Se on väriltään aika lailla punajuurijauheen kaltaista ja makuvivahteetkin ovat näissä kahdessa samantyyppiset, hieman makeaan vivahtavat. Mutta minusta pitayajauhe ei siltikään maistu yhtä paljon kuin sama määrä punajuurijauhetta. Kumpaisellakin saa kyllä fuksianpunaisenkin sävyn mutta en raaskinut käyttää jauhetta niin paljon, että sävystä olisi tullut tummempi. 

Tässäkin puurossa raaka-aineina ovat chia, spelttihiutaleet, jogurtti ja vanilja. Sekaan voisi laittaa myös vadelmia tai muita punasävyisiä aineksia. Pitayajauhe kuuluu myös Ruohonjuuren valikoimiin, joista löytyvät iloksemme nyt myös muut Rawnice-merkin tuotteet!



Rawnice-tuotteet Ruohonjuuri Oy
| Yhteistyö | 



Huopatipuja ja diy-liimaa

$
0
0
Tiedät varmaan tunteen kun jokin asia vaatii aikaa kypsyäkseen. Se voi olla esimerkiksi idea, joka on olemassa tietyllä tasolla mutta ei ole vielä saavuttanut täyttä mittaansa. Minulla sellaisia ideoita ja ajatuksia on vähän väliä. Toisinaan vain pitää antaa ajan kulua ja jaksaa odottaa inspiroitumista ja ajatusten selkeytymistä. Pakolla ei kannata mitään tehdä, ei ainakaan mitään luovaa työtä. Pakotettu lopputulos erottuu yleensä aidosta ajatusten virrasta. 

Ideoiden lähtökohtanani usein on työt, joita voi tehdä lasten kanssa (ja jos omat lapset ei innostu, niin jos joidenkin muiden lapset innostuisivat). Ja koska tykkään kierrätysmateriaaleista niin niitä minä sitten käytänkin usein. 

Puhelinluetteloiden sivut ovat ihanan ohuitaja monikäyttöisiä, sen lisäksi että ne toimivat loistavina suojapapereina erilaisissa maalaus- ja painotyöprojekteissa. 

Kokeilin ensimmäistä kertaa elämässäni tehdä liimaa itse. Olen törmännyt useissa projekteissa jauhoista ja vedestä tehtyyn liimaan/liisteriin. Sillä on kiinnitetty niin kangasta, tapettia kuin paperiakin milloin millekin pinnalle. Olin siis hyvin inspiroitunut kokeilemaan sen tekoa myös itse. DIY-liiman teko on varsin yksinkertaista: 1 osaa vehnäjauhoja ja 2 osaa vettä sekoitetaan tasaiseksi seokseksi joka sitten kuumennetaan. Kuumentaminen saa seoksen paksuuntumaan ja muuttumaan liimamaiseksi seokseksi. Tällä liimalla voi turvallisin mielin liimailla lasten kanssa, ei haittaa vaikka sitä joutuu iholle, vaatteille tai suuhun. Tosin pesut ja puhdistukset kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti koska tämä liima todellakin pitää otteensa kuivuttuaan. 

Näiden paperimunien pohjana käytin vesi-ilmapalloja, joiden päälle sivelin itsetehtyä liimaa ja puhelinluettelon sivuista repimiäni pieniä palasia ja suikaleita. Ensimmäisistä munistani tuli turhan paksuja, ajatus oli että mitä useampi paperikerros sen tukevampi muna, mutta käytännössä munat kyllä pysyivät kasassa yhdelläkin paperikerroksella, kunhan paperinpalat asettelee reilusti limittäin. Ohuetkin paperimunat kestivät maalauksen kalkkimaaleilla. 

Kun liimaus on valmis kannattaa töiden antaa kuivua rauhassa useampi tunti, mieluusti yön yli. Sama maalauksen suhteen. Maali vetyttää ohutta paperipintaa ja haurastuttaa rakennetta. Mutta kunhan työ saa kuivua maalauksen jälkeen kunnolla niin rakennekin muuttuu jälleen kovaksi ja jämäkäksi. 

Maalattuani paperiset munankuoret leikkasin puhelinluettelon sivuista ohuen ohuita suikaleita joista pyöräytin pienet "heinäkeot" kuoren sisälle. Huovutetuista villapalloista sai somat tipuset pesään kun teki paksusta kartongista/pahvista nokat ja liimasi ne huopapalloon. 

Tokihan tipuksi käy muukin materiaali tai ainahan voi käyttää chenilletipuja. Minulla vain sattui olemaan iso määrä aiemmin huovuttamiani huopapalloja, jotka kaipasivat käyttöä. 



Iloa & Inspiroitumista pääsiäiseen!






Sininen superfood ❤

$
0
0

Mitäs väriä tällä kertaa... kysyy mies kun on kuullut minun leiponeen tai tehneen jotakin syötävää. Aiemmin oli vihreä tai punainen kausi, sitten tuli sininen ja tässä kirjoittaessani lusikoin suuhuni mustaa tuorepuuroa. Moni on varmaan kuullut tuskasteluistani kun olen etsinyt sinistä spirulinaa kaikkialta, no kaikkialta Suomesta. Onhan sitä maailmalla myynnissä vaikka missä mutta en osaa/uskalla tilata mitään ulkomailta, niinpä olen odottanut kuin kuuta nousevaa löytäväni etsimäni täältä kotisuomesta. Blue Majik on ensihavaintoni, löysin sitä Kärkkäisen nettikaupasta ja sittemmin pääsin ihastelemaan purkkia ihan livenäkin kyseisessä tavaratalossa. Mutta se hinta. Aijai, kyllä kirpaisisi maksaa 60 euroa pienestä purkista kun en edes tiedä mitä olen ostamassa - siis värin lisäksi. Jotkut spirulinavalmisteet maistuvat suoraansanottuna ihan kamalalta: mereltä, levältä ja kaloilta.

Yhtenä päivänä sitten yllätyin toistamiseen iloisesti, Ruohonjuuri on ottanut valikoimiinsa Rawnice-tuotteet, joihin lukeutuu myös sininen spirulinajauhe. Olen ihastellut kyseistä tuotetta ja siitä tehtyjä ruokia Instagramissa lukuisia kertoja ja lähetellyt firmoihin tuotevinkkejä, että olisi tosi jees jos näitä tulisi valikoimiin. En muista kirjoittelinko Ruohonjuurelle mutta tavalla tai toisella toiveeseeni vastattiin. Olin niin onnellinen! Ja vielä iloisemmaksi tulin kun pääsin tekemään yhteistyötä Ruohonjuuri Oy:n kanssa ja siten sain mahdollisuuden testata ihania uutuustuotteita, mm. sinistä spirulinaa. Normaali pussikoko on 50 g ja siitä tulee n. 50-70 annosta (yksi annos on 1/2 -1 tl). Minun omani oli testikäyttöön tarkoitettu pienempi pussi, ja sitä käytän hyvin hyvin harkiten, jotta se ei kuluisi heti loppuun. Saahan sitä tosin nyt ostettua Ruohonjuuresta, ja hintakin on huomattavasti huokeampi kuin ed.mainitsemassani kaupassa.

Sininen spirulina antaa turkoosiin taittavan voimakkaan sinisen sävyn, mitä enemmän jauhetta käyttää sitä tummempi sävy. Makupuoli tässä tuotteessa on hyvin hämmentävä ja yllättävä, se ei nimittäin maistu oikeastaan yhtään miltään. On mielenkiintoista miten vihreän spirulinan maku on saatu poistettua. Sinistä spirulinaa saadaan uuttamalla se vihreästä spirulinasta.

Sininen väri on aina kiehtonut  minua. Teollisesti valmistettuja sinisiä elintarvikkeita on ollut "aina" markkinoilla mutta se, että sävy on jossakin luonnostaan on hyvin mielenkiintoista. Sinisellä spirulinalla perinteisen spirulinan tapaan on monia terveysvaikutteita, mm. antioksidantteja on runsaasti. Rawnice - sininen spirulina on vegaaninen, gluteeniton, lisäaineeton superfood.


Smurffi (tai surffi) -kakku on yksinkertaisuudessaan simppeli juustokakku. Täyte koostuu 2 dl kuohukermaa, 200 g maustamatonta tuorejuustoa ja 100 g sulatettua valkosuklaata. Värin antajana n. 1 tl sinistä spirulinaa. Pohjana popcorneja ja tummaasuklaata (50g). Popparipohjalla tehdyn kakun kannattaa syödä tekopäivänä, muutoin popcornit alkavat vettyä. Täyte ei vaadi liivatteita koska suklaa jähmettää täytteen riittävän hyvin. Makuja täytteeseen voi halutessaan laittaa oman maun mukaan mutta jos tarkoituksena on pitää sävy sinisenä ei kannata käyttää väriä antavia maun antajia.



Joku taas varmasti kommentoi, että näyttää hammastahnalta tai että punaiset vadelmat ei sovi sinisen kakun kanssa mutta me emme vain ole vielä tarpeeksi "aallonharjalla" täällä Pohjolassa sinisten herkkujen suhteen. Hieman peräjunassa tullaan asiassa kuin asiassa. Siniset herkut alkavat olla jo kohta vanha juttu maailmalla. Uusia tuulia tulee kokoajan. Muun muassa mustaa jäätelöä on tullut vastaan monessa paikassa sosiaalisessa mediassa, ja iso jamssi violetteine väreineen on joissakin paikoissa suurta huutoa. Senkin perään olen kotimaassa huudellut mutta ei ole vielä tullut vastaan. 


Yhteistyö | Ruohonjuuri


Tee se itse liima - helppo & nopea!

$
0
0
Helppo itse tehtävä liima / liisteri syntyy tavallisista raaka-aineksista, joita luultavasti joka kodista löytyy - vehnäjauhoista ja vedestä. Tällä liimalla on turvallista liimailla lasten kanssa ja on se näin aikuisenakin kiva upottaa kätensä turvallisin mielin liisteriin kun tietää ettei se vahingoita ihoa. Myös perunajauhoista voi tehdä vastaavaa liimaa. Sen sanotaan olevan ominaisuuksiltaan jopa parempaa kuin vehnätärkkelystä sisältävän liiman, mutta omien kokemusteni pohjalta voin kyllä suositella tätä vehnäjauhopohjaista hyvillä mielin. 

Inspiraation pohjalla oli pääsiäinen ja lasten kanssa puuhastelu. Itsetehdyn liiman valmistaminen kiinnosti koska kaikki mitä voi tehdä myös itse kiinnostaa. Ja vielä se, että valmistus vie vain hetken ja liima on heti käyttövalmista, oli myös plussaa. 

Jauhopohjaisilla liimoilla on liimailtu iät ajat. Se sopii niin tapettien kiinnittämiseen kuin askarteluun. Olen kuullut myös, että kangastakin voi tapetin tapaan kiinnittää tällaisella liimalla seiniin. 

Meillä projektina oli tehdä ohutpintaisia paperimunia. Munien pohjana käytin pieniä vesi-ilmapalloja, joihin puhalsin ilmaa. Pallojen päälle liimasin itsetehdyllä liimalla pieniä paperinpaloja. Ohut paperi toimii parhaiten ja jos haluaa käyttää kierrätysmateriaaleja niin puhelinluetteloiden sivut ovat tähän tarkoitukseen oivallisia. Revin sivuista soiroja ja niistä taas pienempiä palasia, jotka liimasin pallon pintaan limittäin. Jo ohutkin paperikerros riittää pitämään pallon kasassa. 

Muistan joskus käyttäneeni vastaavaan projektiin yleis-/puuliimaa ja kuivuttuaan lopputulos ei ollut laisinkaan näin hyvä kuin vesi-jauhoseoksella. DIY-liima jämäköittää paperin kuivuttuaan täysin. Muoto pysyy halutunlaisena eikä se menetä muotoaan vaikka pallot tipahtaisivat lattialle. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla myös narupallojen teossa. Myös isommat paperiprojektit kiinnostaisivat mutta vielä en ole keksinyt mitä käyttäisin niissä pohjana.  

Kun liima papereineen on kokonaan kuivunut ilmapallo puhkaistaan ja revitään pallon sisältä varovasti pois. Liimattu paperi kestää myös maalaamista, minä maalasin pallot kalkkimaalilla. 


DIY -liima
1 osa jauhoja2 osaa vettä


Sekoita jauhot veteen tasaiseksi seokseksi. Kuumenna seosta joko mikrossa tai kattilassa kunnes seos paksunee. Jos käytät mikroa tarkista seoksen paksuus vähintään 20 sekunnin välein koska seos paksunee todella nopeasti. Saostuessaan jauhoista muodostuu klimppejä nesteen joukkoon, silloin vain sekoitetaan seos tasaiseksi. 
Tein oman seokseni ulkomaisen ohjeen pohjalta enkä tiennyt varmasti miten pitkään seosta tulee kuumentaa tai miten paksua sen tulee olla. Joissakin resepteissä seos jätettiin vetiseksi, joissakin rakenne oli hyvinkin paksua. Omani muistuttaa jälkimmäistä. Ja oikeastaan paksumpi seos on helpompaa käsitellä, se ei valu eikä sotke. Joten jos haluat paksua liimaa kannattaa seosta kuumentaa noin 1-2 minuuttia mikrossa lyhyin väliajoin tarkastellen rakennetta. Helpointa liiman kuumentaminen on varmasti kattilassa, siinä koostumuksen näkee koko ajan. Kokeilemalla rohkeasti löytyy se parhain tapa ja koostumus.

Olen säilyttänyt omaa liimaani pilttipurkissa huoneenlämmössä nyt jo viikon verran ja edelleen se on käyttökelpoista. Olettaisin, että jääkaappi käy säilytykseen myös. Kannattaa sitäkin kokeilla!




Sininen viettelys

$
0
0


Pussi on korkattu. Sinisiä juttuja syödään meillä nyt joka lähtöön. Löytyy puuroa, ohukaisia, banaanijäätelöä... Nyt olisi otollinen hetki pitää lastenjuhlat, lapsethan yleensä ottaen tykkäävät sinisistä herkuista. Ihmisistä tulee kasvaessaan isoksi turhan ennakkoluuloisia ja vähän tylsiäkin. Ehkä sinistä syötävää olisi helpompi syödä jos luontaiset siniset sävyt olisivat enemmän vallalla raaka-aineissa. Sinistä limsaa ja sinisiä karkkeja on ollut jo silloin kun itse olin lapsi mutta aina niitä kohtaan on ollut antipatioita. Luultavasti suurin syy vieroksua sinisiä ruokia on juuri ne ei-luonnolliset sävyt sekä teollisten sinivärien kyseenalaiset ominaisuudet ja haittavaikutukset terveydelle. 

Viehätyn tästä sinisyydestä, erityisesti juuri siitä syystä että se on luonnollista. Sininen spirulina on 100% luonnollinen ja vegaaninen tuote, täynnä antiokdisantteja. Sävynsä se saa spirulinan phytosyaniinista. 

Luonnollista sinistä sävyä ruokiin saa myös sinihernejauheesta mutta sen sävy poikkeaa hieman sinisestä spirulinasta. Jälkimmäinen on turkoosiin taittava kun taas siniherne taittaa violettiin. 

Sosiaalinen media on pullollaan #bluespirulina hakusanalla löydettäviä upeita herkkuja, suosituin on erilaiset kulhosta syötävät hedelmäpohjaiset "jäätelöt", joiden pinta on kuvioitu ja koristeltu kauniisti kaikella hyvällä ja terveellisellä. Oma versioni ei kyllä pääse samalle linjalle niiden taidokkaiden asetelmien rinnalle mutta toisaalta menen yleensä sillä asenteella, että maku ratkaisee. Raaka-aineita ja aikaa vaaditaan runsaasti kun aletaan tehdä ruoasta taidetta.

Sininen jäde

2 kohmeista banaania paloina
2 dl valkoherukoita
1 tl sinistä spirulinajauhetta

Laita aineet blenderiin ja pyöräytä tasaiseksi massaksi. "Jäätelö" on valmista syötäväksi heti tai sen voi vielä laittaa hetkeksi pakkaseen jos haluaa kiinteämmän rakenteen. 



Yhteistyö | Ruohonjuuri Oy



Hauskat korvakorit!

$
0
0


Pidätkö yksinkertaisista askartelujutuista? No tässä on yksi sellainen. Huopa on ihana materiaali monesta syystä, ja yksi niistä on sen helppokäyttöisyys. Huopaa voi huoletta leikata pelkäämättä saumojen rispaantumista. Terävät sakset on huovan kaveri. 

Pääsiäisideoita etsiessäni törmäsin Pinterestissä inspiroivaan kuvaan ja sitä kautta tekijän blogiin. On ihana nähdä toisten tuotoksia, vaikka kyllähän sitä joskus pienen kateudenpistoksen tuntee sisuksissaan ja mieleen tulee kysymys miksen tuota itse ole keksinyt. Mutta kuten opettajani muinoin sanoi: "Ideat on tehty varastettavaksi". Sen voi ajatella sitenkin, että toisten ideoista on ilo inspiroitua. Jokaisella on oma tyylinsä ja kädenjälkensä ja toteutustapoja on monia. Loppupeleissä kaikki taitaa olla jo kertaalleen keksitty, nyt vain muokataan ideoista omanlaisia tai jatkojalostetaan jo olemassa olevia ideoita. 

Taka-alalla ajatustyössäni olivat jälleen lapset. Mitä kivaa keksisi pääsiäispöytään tai miten asettelisi herkkuja tarjolle. Joku kori voisi olla kiva tehdä paperista tai huovasta. Sitten löysin tämän korvaisan pupukori-idean. Kaava on hyvin yksinkertainen. Kori muotoutuu yhdestä kappaleesta, kaava löytyy mainitsemastani blogista. Minä tein kaavani mututuntumalla muistikuvan perusteella. Löytämässäni mallissa kori kasattiin painonappien avulla, mutta minä oikaisin ja nidoin sivut kiinni - ajaa saman asian. 

Kokeilin muokata kaavaa muuttamalla korvien mallia ja helposti sain pupujen lisäksi aikaiseksi myös kissoja. Kasvot näihin minikoreihin voi kirjailla ja ommella napit nenäksi. Minä oikaisin tässäkin ja piirsin kasvot kangastussilla (käy ihan tavistussikin). 

Koreihin voi asetella tai piilottaa mitä ikinä keksiikään - suklaamunia, kukkia omissa suojaruukuissaan, rairuohoa omassa kasvatusalustassaan tai pääsiäisaiheisia koristeita. Yllä olevassa kuvassa laitoin pupukoriin paperista tekemäni munan, jossa sisällä paperisuikaleista tehty "heinäpesä" ja suolataikinasta tekemiäni minimunia. 

Psst. Muistathan kylvää rairuohon ajoissa!




Soap to soap

$
0
0
Palasaippuassa on sitä jotain. Olen ihminen joka tykkää tunnustella, tuoksutella ja hypistellä asioita. Saippuoita on nykyään kaikenlaisia ihania, artesaanisaippuioista kaupan massatuotantosaippuoihin. Ne tuoksuvat, näyttävät ja tuntuvat ihanilta. Mutta käytännössä palasaippuat ovat minusta aika epäkäytännöllisiä, ainakin yhteiskäytössä lapsiperheessä. Käsiä saa olla pesemässä jatkuvasti ja saippuaa kuluu melko paljon. Palasaippualle ei meinaa löytyä sopivaa paikkaa, etenkään kylpyhuoneessa. Suihkussa ollessa saippuapala livahtaa liukkaasti lattialle ja sitten joku kaatuu ja liukastuu siihen. Lapsilla on tapana lioetella saippuioita ammeessa ja niitä jämäpaloja löytyy sitten kylpyhetkien jälkeen sieltä täältä. Jotenkin olisi kiva nekin palat hyötykäyttää. Ja voihan ne. Saippuan jämäpalat voi sulattaa pienessä määrässä vettä ja valaa uudelleen muottiin. Sekaan voi laittaa tuoksuja, (elintarvike)väriä, merisuolaa, kahvinpuruja, tms. Kokeilin itsekin tehdä palasaippuasta uutta saippuaa lisäämällä seokseen karkeaa merisuolaa ja kuivattuja ruusunterälehtiä, laitoin sekaan myös lusikallisen kookosöljyä. Valoin massan pieniin lasisiin kippoihin, annoin massan kovettua jääkaapissa muutaman tunnin ja irrotin palat käyttöön. Tällä tavalla voi  helposti tehdä saippuaa vaikka lahjaksi, pienetkin palat voivat olla kiva lahja kun niihin on lisännyt jotakin extraa. 

Tällä kertaa en kuitenkaan valanut saippuaa uuteen muottiin vaan tein palasaippuasta nestesaippuaa. Siten saan saippuan hyödyt käyttöön palasaippuaa paremmin. Nestesaippua vain on niin paljon käytännöllisempi vaihtoehto meidän taloudessa. 

Käytin artesaanivalmisteista saippuaa, palan koko n. 80g. Raastoin saippuan raastimen karkeimmalla terällä. Raasteen päälle kaadetaan kiehuvaa vettä, laitoin noin 4-5 dl. Saippua-vesi-seosta vispataan vispilällä niin kauan kunnes kaikki saippua on sulanut veden joukkoon. Siinä menee muutama minuutti. Vatkaamisen jälkeen lopputuloksena on kulhollinen paksua vaahtoa. Vaahdon annetaan oleentua pari tuntia jonka jälkeen neste erottuu vaahdosta. Sen jälkeen neste kaadetaan varovasti nokalliseen kulhoon mieluusti ilman vaahtoa. Minä lisäsin kulhoon jääneeseen vaahtoon vielä reilun desin kuumaa vettä, sekoitin ja annoin seoksen hetken aikaa olla. Sen jälkeen kaadoin  kertyneen saippuanesteen nokalliseen kulhoon (jossa aiemmin kaadettu neste on). Jos vaahtoa jää enää pieni määrä voi sen toki laittaa nesteen  joukkoon tai sitten hyödyntää sen muutoin esim. käsien pesussa. Lopuksi neste kaadetaan tyhjään pumppupulloon. Tyhjiä pumppupulloja saa kaupastakin mutta minulta niitä löytyy varastosta. Otan yleensä tyhjät pumppupullot talteen mahdollista myöhempää uusiokäyttöä varten, saman teen suihkepulloille koska  niille on aina tarvetta. Näin helposti saa palasaippuasta nestesaippuaa! Nyt kaapeissa lojuneet ja käyttöä odottaneet palasaippuat pääsevät käyttöön ilman sen suurempaa vaivannäköä. Näppärää.





Monipuoliset kidneypavut sopivat myös suklaan kumppaniksi

$
0
0


Herkuttelu, tuo ainainen seuralainen. Mietin monesti näitä ruokavalio-ohjeistuksia ja erilaisia syitä miksi ihminen syö, ylipäänsä mitä tahansa, yli tarpeensa. Jos herkuttelen, en syö nälkääni vaan se on lähinnä tapa ja tottumus. Jos en syö niin pitää keksiä jotakin muuta tekemistä täyttämään se syömiseen kulutettu aika ja toiminta. Pakkomielteet on tuttu juttu, siis ei mitkään kamalan pahat jos ei sormien pureskelua ja hiusten pyörittelyä lasketa, mutta huomaan sortuvani näihin todella helposti jos yritän vältellä ns. turhaa syömistä.

Herkuttelua on monenlaista. Luettuani kirjan fiftauksesta tunsin oloni lohdulliseksi. Kirjassa nimittäin sanottiin, että jos haluaa laihtua tai muuten vaan pitää huolta kehostaan ei ole pakko luopua herkuttelusta, riittää sekin, että puolittaa normaalit herkutteluannokset ja korvaa vaikka sen toisen puolen jollakin terveellisellä. Herkuttelu voi muutenkin olla herkuttelua terveellisesti, kaikki herkut ei nimittäin ole epäterveellisiä. Superfoodeilla, hedelmillä, marjoilla ja raakasuklaalla saa makeanhimoa taltutettua eikä niiden syömisestä tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa.
Kun ensi kerran kuulin raakakakuista ja -herkuista kiinnostuin niistä oitis. Sen myötä taatelit, pähkinät ja kookosöljy ovat lukeutuneet ruokakaappieni peruskalustoon. Niistä saa helposti hyvää. Ja niiden pohjalta syntyy monenlaista hyvää kakkujen perustasta raakapalloihin. Kumpaakin löytyy tällä hetkellä jääkaapistamme. Raakaherkkuja ei tule syötyäkään niin paljon kuin jos pöydällä olisi fanipalapussi. Nuo ihanat vohvelit uppoaisivat vatsaani vartissa, koko pussi, jos en yhtään toppuuttelisi. Raakapalloista vatsa täyttyy nopeasti, jo muutama herkku saa olon kylläiseksi. Näihin pallosiin on niin helppo laittaa kaikkea hyvää, kunnon monitoimikone on silti tarpeen että saa massan  tasaiseksi. 

Käytän raakapalloihin yleensä pohjana taateleita ja manteleita, ja lisään joukkoon mm. kaakaota, kookoshiutaleita, kookosöljyä, erilaisia siemeniä ja pähinöitä. Näihin laitoin lisäksi punaisia kidneypapuja. Ostin niitä tässä yhtenä päivänä ja ihastuin niiden makuun, ihanan samettisia ja suussasulavia! Olen toki syönyt niitä ennenkin mutta en silti pitkään aikaan. Syödessäni ja makusteltaessani kidneypapuja mietin, että nämä sopisivat varmasti todella hyvin myös makeisiin leivonnaisiin rakenteensa ja makunsa puolesta. Ja oikeassa olin. Kidneypavut tuovat raakapallomassaan pehmeyttä ja täyteläisyyttä. 


Suklaiset raakapallot

100 g taateleita
1 dl cashewpähkinöitä (liotettuja)
1/2 dl kookoshiutaleita
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1 rkl kookosöljyä
1/2 dl kaakaojauhetta
2 rkl chiansiemeniä
1/2 prk punaisia (kypsiä) kidneypapuja
myllystä hieman merisuolaa
vaniljaa maun mukaan

Tarpeen mukaan nestettä, minä käytin vettä.

Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja pyöräytä tasaiseksi massaksi. Pyörittele massasta palloja ja halutessasi pyörittele pallot esimerkiksi aidossa lakritsijauheessa, matchassa, pähkinärouheessa tai suklaassa. Pallojen sijaan massan voi myös laittaa laakeaan vuokaan, jähmettää sen pakkasessa tai jääkaapissa ja leikata sitten halutunlaisiksi palasiksi.

Ohjetta on helppo muokata omien mieltymystensä pohjalta lisäämällä tai poistamalla raaka-aineita.

Herkuttelemisiin! Minä käyn raakakakkuni kimppuun.


P.S. En ole raakaruokien asiantuntija enkä ole minkään linjan tai suunnan ehdoton noudattaja. Kaikettoman sijaan olen enemmänkin kaikkea suosiva, otan ohjeisiini mukaan niitä asioita, arvoja ja raaka-aineita, jotka itse koen itselleni hyviksi ja joita haluan suosia. 











Ihan pähkinöinä + resepti

$
0
0
Cashewpähkinätäyte. Se löytyy usein raakakakuista. Itse en ole koskaan sellaista maistanut mutta monesti olen miettinyt millaistahan se mahtaa olla, millehän se maistuu ja millainen sen koostumus on. Ne, jotka raakakakkuihin ovat hurahtaneet ylistävät niitä. Mietin toisinaan, että ovatko asiat silti sitä mitä niistä sanotaan. Harvoinhan elokuvatkaan, joita kriitikot ylistävät, ovat omasta mielestäni hyviä. 

Pääsyy siihen miksi en aitoja raakakkuja ole syönyt on raaka-aineiden hintavuus. Pähkinöitä tulee kakkuihin usein monta sataa grammaa ja hintaa kakulle kertyy aika runsaasti, ainakin omalla mittapuullani. Pelkkä palakin konditoriassa saattaa maksaa kukkarolleni liikaa. Nyt kuitenkin kävi niin, että kaapissani odotteli pussillinen cashewpähkinöitä joita olin siellä hautonut, odottaen sitä hetkeä kunnes maltan ne käyttää. Eräpäivän lähestyminen pakotti toimimaan, ja niinpä tein elämäni ensimmäisen vegaanisen raakakakun. Olen tehnyt juustokakkujen pohjia usein taateleista ja pähkinöistä mutta täytteissä olen pitäytynyt perinteisissä tuorejuustoissa. 

Toimiva monitoimikone tai blenderi on toivottava näissä puuhissa. Vaikka cashewpähkinät olivat likoamassa yön yli olivat ne silti melko kovia käsiteltäviksi. Yhteensä tämän kakun tekoon käytin kolmea eri laitetta, että sain massan haluttuun muotoon. 1400W "powerful" blender ei jaksanut jauhaa pähkinöitä kuin karkeaksi rouheeksi. Kaavittuani massan jättikokoisin lasikulhon pohjalta ja siirrettyäni sen halpismalliseen monitoimikoneeseen sain pähkinöistä aikaiseksi sileähkön massan, tosin nestettä se vaati hieman. 

En löytänyt oikealta tuntuvaa valmista reseptiä mistään niin päädyin kehittelemään täytteen itse. Lisäsin pähkinämassan joukkoon kookoskermaa. Jaoin massan kahteen osaan, toiseen lisäsin mustikoita ja toiseen pitayajauhetta, lähinnä väriä antamaan. 

Pohjan tein tutuksi ja hyväksi havaitsemallani tavalla pyöräyttämällä monitoimikoneessa taateleita, cashewpähkinöitä, pellavansiemeniä ja kookoshiutaleita, mausteeksi laitoin lisäksi vähän merisuolaa ja ceylonkanelia.


Marjaisa raakakakku


Pohja

100 g taateleita
1 dl cashewpähkinöitä
1/4 dl pellavansiemeniä
1/2 dl kookoshiutaleita
1/2 tl ceylonkanelia
merisuolaa myllystä muutama pyöräytys

Tarpeen mukaan nestettä, esim. vettä

Täyte

3 dl liotettuja cashewpähkinöitä
1 prk kookosmaitoa (jääkaapissa jähmetetty, käytä vain kiinteä aines)
1 tl vaniljaa
ripaus merisuolaa
2 dl mustikoita
1 dl vadelmia
2 tl pitayajauhetta

Pohjaa varten kaikki raaka-aineet pyöräytetään monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Taputtele massa irtopohjavuoan pohjalle ja laita vuoka jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistamisen ajaksi. 

Valmista täyte tehokkaassa blenderissä tai monitoimikoneessa jauhamalla cashewpähkinät sileäksi massaksi. Lisää joukkoon kookoskerma ja mausteet. Jaa massa kahteen erään ja lisää toiseen mustikat ja toiseen vadelmat ja pitayajauhe. Sekoita. 

Kumoa täyte pohjan päälle, koristele marjoilla ja laita kakku pakkaseen jähmettymään. Jo tunnissa kakku jämäköityy ja pysyy hyvin kasassa. Koristele kakku esimerkiksi (kuivatuilla) kukilla. Kesällä olisi ihanaa koristella kakku tuoreilla syötävillä kukilla!


Kakun makuihin tutustumisessa meni aikaa, jokaisen palasen jälkeen pidin kakusta yhä enemmän. Mietin silti, että suklainen versio voisi olla vieläkin parempi. Vaikka cashewpähkinät ovat maultaan melko neutraaleja massan rakenne ja maku oli silti hallitseva elementti. Mustikat tosin ovat nekin aika neutraaleja maultaan joten vadelmaa voisi seuraavaan kakkuun lisätä enemmän. Mustikoista tuli kuitenkin niin hurmaava sävy, että ihastuin siihen todella!

Pohjasta tuli kaikenkaikkiaan todella hyvä ja maukas. Kakun maut sopivat hyvin yhteen keskenään. Täytteessä hallitsevana makuna oli lopulta kookos. Kookoskerman olisi voinut jättää poiskin mutta halusin sillä täytteeseen runsautta ja kuohkeutta. Vaikka pähkinöitä tuntui täytteeseen tulevan paljon menivät ne silti pieneen kokoon työstettäessä. Cashewpähkinöitä ei edes huomaa täytteessä jos ei tietäisi mistä kakku koostuu, mutta tuovat silti struktuuria suutuntumaan. Melko kallis 'täyteaine' silti. Mistä muusta täytteeseen saisi runsautta? Ainakin avokadoista, mutta niistä tehty täyte tuntuu tummuvan ajan kanssa. Oletko tehnyt raakakakkuja? Olisiko sinulla jakaa helppoja ohjeita niiden tekoon?


Sanaton

$
0
0






Kevät ei näytä tulevan eikä lumien tulo vähenevän. Kukat täytyy ostaa kaupasta tai tehdä niitä itse. Innostuin jokin aika sitten paperikukkien teosta ja palasin jälleen niiden pariin. Tarkoitus oli tehdä ihan jotain muuta mutta jostakin ajatustenvirrasta nämä keltaiset ruusun ja narsissin yhdistelmät pulpahtivat pintaan. Terälehdet on tehty valkoisesta kreppipaperista jonka värjäsin vesiväreillä. Vartena toimii paperinaru. Terälehdet on leikattu muotoonsa ja liimattu yksi kerrallaan varren ympärille. Pikku hiljaa kukka alkaa saada muotonsa.

Sanoja ei aina tarvita, joten tämä postaus jääköön silmän iloksi. 

Mukavaa viikonloppua!



Keittiön hylly pääsiäisasussaan

$
0
0

Kierrätyslaudasta ja koristeellisista rautakannattimista tehty hylly vaihtaa asuaan aina teemoittain. Nyt on pääsiäisen vuoro. Keraamiset, lahjaksi saadut, kanat ja kukot ovat löytäneet paikkansa tyhjistä kohdista. Myös itsetehdyt paperimunat tipuineen ovat muuttaneet hyllylle betonista valamani alustan päälle, muiden koristeiden joukkoon. Johanpuun puuhelmet, DIY-paperikukat ja vanhat kirjat kaikki sulassa sovussa. Taustalla kolmivuotiaan maalaama ja koristelema Johanpuun puuenkeli.


Keräilen kaikkea, muun muassa hienoja pulloja ja peltipurkkeja. Kirpparilta ostettu haarukka on taivutettu kirjatueksi ja ilmaiseksi kirpparilta löydetyt lautanen ja lasikippo on liitetty yhteen, kaktus muutti paikkaansa ja asettautui osaksi tätä yhdistelmää. Tyttären viime vuotiset nimipäiväruusut olen kuivattanut ja ne näkyvätkin tuolla taustalla.


Suolataikinasta tekemäni munankuoret sopivat hyvin yhteen keraamisen kanan (vai kukon) kanssa. Metkatuotteen peltirasiat ovat hurmaavia ja tuovat vanhan ajan tunnelmaa sisustukseen.



Iloa ja inspiraatioita pääsiäiseen!






Helppo miniamppeli + ohje

$
0
0

Innostuin amppeleiden teosta niin, että tätä nykyä laitan kaiken roikkumaan kotona. Amppeleiden suhteen vain mielikuvitus on rajana ja niitä voi yhdistää monenlaisiin juttuihin, kukista lyhtyihin. Mutta mielikuvitusta käyttämällä vaihtoehtoja on vieläkin enemmän. 

Amppelien tekoon on monenlaisia ohjeita ja malleja, taidokkaista makrameetöistä yksinkertaisiin malleihin. Niistä simppeleistä minä pidän. Mitä helpompi ja nopeampi jokin juttu on toteuttaa, sen parempi. Toisinaan etsimällä etsin helppoja DIY-juttuja, joissa mieluusti on mukana jokin näppärä idea. Koen suurta nautintoa tällaisten projektien teosta. 


Käytin omiin miniamppeleihini kalalankaa ja tätä roskalavalta löytämääni paksua, jämäkkää, lankaa. En tiedä mistä se on valmistettu mutta puolassa lukee ompelulanka. Ei se silti ihan perinteiseen ompelukoneeseen sovi. Se muistuttaa paperinarun ja pellavanarun yhdistelmää. Todella kivantuntuista ja käytän sitä monissa projekteissani.

Olen laittanut amppeleihin peltipurkkeja ja pilttipurkkeja, osan vain sellaisenaan ja osaan olen laittanut lisäksi kukkia koristeeksi. Mietinnässä on ollut myös lintulauta amppelitekniikalla toteutettuna. Tähän amppeliin laitoin kirpparilta ilmaiseksi saadun lautasen ja lasikipon jotka aiemmin olin jo liittänyt toisiinsa pikaliiman avulla. Lautaselle laitoin - nekin roskalavalta löydetyt - puuhelmet koristeeksi ja lasikippoon suolataikinasta tekemäni munankuoren ja paperisilpusta tekemäni pesän muovimunan kera.






Tästä tuli kyllä tosi kiva kokonaisuus, noudattaa suurilta osin DIY-henkeä. Kirpparit ovat muuten tosi hyviä aarteiden löytöpaikkoja. Monissa kirppiksissä on lisäksi ilmaisiakin tuotteita, niistä pöydistä olen tehnyt tällekin kevättä runsaasti löytöjä! Olen löytänyt mm. ihania ruusukahvikuppeja asetteineen, pari kakkutarjotinta, kirjoja, kynttilänjalkoja ja muita astioita. Melkeinpä kaikki on löytänyt paikkansa ja tullut tarpeeseen projekteissani tai muutoin osana arkea.


Käsillä tekeminen on minun juttu. Rakastan ideoimista ja luovia projekteja. Niitä tehdessä huomaa sen, että toisinaan asiat vain ajautuvat yhteen aidosti ja vapaina virtoina. Tämänkin koristeen osaset tein irrallisina yksilöinä vailla tietoa mitä niistä tulee ja sitten yhtäkkiä ne ovatkin löytäneet paikkansa jossakin, jossa moni irrallinen osatekijä on muodostanut uuden kokonaisuuden. Kumpa elämässäkin joskus asiat menisivät näin  sulavasti yhteen. Hidas elämä tuntuisi omalta ja oravanpyörään joutuminen ajatuksella että arki koostuu vain töihin-kotiin-töihin-asetelmalla ahdistaa itseäni suuresti. Kunpa löytäisin sen suunnan mihin olen menossa. Lopputulema jossa yhdistyisi toisten auttaminen, luovuus, käsillä tekeminen, henkinen hyvinvointi ja vaikuttajana toimiminen. Siinä se lyhykäisyydessään on. Toiveeni elämälle. Nyt maailmankaikkeus on sen kuullut, jään odottamaan palasten loksahtamista kohdalleen. 


Miniamppelin teko on helppoa, koitetaan onnistuuko ohjeiden sanoittaminen yhtä helposti. Inspiraation lähteenä toimi eräässä askartelulehdessä ollut malli, Taika tai Ihana, en muista kumpi.

Amppeliin tarvitset 8 yhtä pitkää lankaa tai narua, mielellään vähintään 50 cm pituisia. Solmi kaikki langat yhteen nipun toisesta päästä. Jaa langat neljään osaan, jokaiseen 2 lankaa. Tee solmut jokaiseen lankapariin siten, että solmut ovat samassa linjassa/samassa kohtaa kaikissa nipuissa. Solmujen kohta riippuu siitä mitä aiot amppeliin ripustaa. Pienet jutut vaativat solmut matalalle, isot korkeammalle.
Solmi sitten vierekkäisten nippujen vierekkäiset langat yhteen, viimeiseksi solmi reunimmaiset langat yhteen. Solmut tulee jälleen olla kaikki samassa linjassa/samoissa kohdissa. Tee nämä solmut muutama sentti aiempia solmuja kauemmaksi. 
Solmi viimeiseksi kahdeksan langan nippu toisestakin päästä yhteen. Nyt amppelin pitäisi olla valmis! Muista pitää langat suorassa ja välttää niiden kiertymistä toistensa ympärille ennen solmujen tekoa, kiertymiset saattavat vaikuttaa amppelin muotoon. Lankakuvan yläkulmassa (yllä) on osviittakuva solmujen kohdista.

Mukavaa sunnuntaita ja hyvää pääsiäisen aikaa!


Herkkuja ja origameja

$
0
0



Sisusta paperilla - 27 kaunista origami-ideaa kotiin

Origameista tulee ensiksi mieleen paperista taitellut monimutkaiset eläinhahmot. Sisusta paperilla -kirja antaa kuitenkin ihan eri ulottuvuuksia perinteisille mielikuville origameista. Kirjassa esitellään runsaasti laskostettuja töitä kukkaruukuista lampunvarjostimiin. Perinteisten käsin tehtävien taittelumallien lisäksi käytetään myös työvälineitä kuten viivoitinta ja luuveistä. 

Kirjasta huokuu ytimekkäisyys ja selkeys. Mallit ovat moderneja ja raikkaita. Paperi on kaunis materiaali ja se taipuu moneen muotoon, se on yhtä aikaa ajaton, arkinen ja tyylikäs materiaali. 

Geometristen maljakoiden muotokieli on kaunis, särmikäs helmiköynnös on moderni vaihtoehto tutuille sisustuspallokäynnöksille, kolmiulotteiset seinäkoristeet antavat tilalle uusia ulottuvuuksia ja laskostetut lampunvarjostimet luovat valon kanssa kauniita pintoja. Myös erilaiset paperista taitellut rasiat ja laatikot ovat kivoja ja helppoja toteuttaa myös lasten kanssa.



Sisusta paperilla
27 kaunista origami-ideaa kotiin
Élodie Piveteau
Moreeni 2018




Herkkubuffet kaikille tarjoaa nimensä mukaisesti reseptejä jokaiseen makuun. Pink Lemon on lohjalainen konditoria, jonka periaatteena on tarjota jokaiselle jotakin. Kirjaan on koottu konditorian suosituimpia makeita ja suolaisia herkkuja niin gluteenittomaan, vegaaniseen, maidottomaan, laktoosittomaan ja FODMAP-ruokavalioon soveltuviksi. 

Pink Lemonin ideologiana on, että buffettiin kerätään eri ruokavalioihin sopivia herkkuja rinnatusten, joista jokainen voi sitten valita itselleen mieluisimmat ja sopivimmat syömiset. Varsinkin nykyään erilaisia ruokavalioita tulee kokoajan lisää ja kaikkia on vaikea miellyttää, silloin monipuolinen buffet on hyvä valinta. 

Kirjan ilme resepteineen on kotoisa ja helposti lähestyttävä. Kirja on jaettu seitsemään erilaiseen buffetvaihtoehtoon aamiaisesta iltapäivän teehetkeen ja puutarhajuhlista häihin ja lastenkutsuihin. Reseptit ovat kylminä tarjottavia kakkuja, piiraita, (voi)leipiä, smoothieita ja leivoksia. Mukana ovat myös aamiaiskattaukseen kuuluvat raakapuurot ja muut raakaherkut, erilaiset hillot ja kakkutikkarit. 

Herkkubuffetista löytyy monipuolisesti erilaisia vaihtoehtoja moneen makuun. Poimi kirjasta haluamasi reseptit ja liitä yhteen luoden kaikkia miellyttävä kattaus.

Pink Lemonin parhaat
Kati Koskinen
Moreeni 2018


Portilla

$
0
0

Portilla kirjaan on koottu 22 kuolemanrajakokemusta, kertojina eri ikäiset suomalaiset. Kertomusten lisäksi on yleistä tietoa, tutkimustuloksia, ja mm. fysiologisia selityksiä ja kuolemanrajakokemusten historiaa. Todella mielenkiintoinen kirja. Itseäni eniten kiinnostavat juuri nuo ihmisten kertomat kokemukset. Koin todella voimallisia tuntemuksia lukiessani, herkkänä kyyneliltä en voinut välttyä. 

Jokainen kokemus on erilainen mutta kokemuksissa on silti yhteneviä piirteitä kuten se miltä kokemus on tuntunut, miltä taivas on tuntunut. Syvä rauha, tyyneys ja kokonaisvaltainen rakkaus. Koettua on lähes mahdotonta kuvailla koska sille on vaikea löytää tarpeeksi kuvaavia sanoja. Kokemuksissa yhteistä on myös se, että rajakokemuksen kokeneet ovat nähneet siellä heille tärkeitä ihmisiä. Myös Jumalan läheisyys on ollut läsnä. Suurin osa kokemuksista ovat olleet positiivisia mutta myös muunlaisia kokemuksiakin löytyy. Niistä löysin yhtenäväisyyksiä Eben Alexanderin kokemusten kanssa, vastassa ei ollutkaan heti valo vaan pimeys ja epämukavuuden tunne. 

Huomioni kiinnittyi myös siihen, että melkein jokaisen kertojan kohdalla rajakokemus oli tapahtunut vuosia sitten eikä tapahtuneesta oltu uskallettu kertoa juuri kenellekään hulluksi leimautumisen pelossa. Se tuntuu kamalalta koska kokemukset ovat olleet todellisia ja ne ovat muuttaneet lähes jokaisen elämän myönteisellä tavalla. Eräs kertoja toivoikin, että aiheesta puhuttaisiin enemmän julkisesti. 

Miia Kontro
Suomalaisia kuolemanrajakokemuksia
Atena 2018



Marthan askartelu- ja käsityökirja

$
0
0

Martha Stewart, kaikkien tuntema puuhatäti. En muista milloin ensi kerran hänestä kuulin, mutta luulen tutustuneeni häneen kirjojensa kautta, ja kirjojen lisäksi Martha on vieraillut lukuisissa tv-sarjoissa ja talkshowissa joita olen katsonut. Tämä Readme.fi:n juuri julkaisema tietojätti on kattava askartelu- ja käsityökirja, joka on päivitetty tähän päivään sopivaksi. Edelliset vastaavat kirjat ovat olleet kuvitukseltaan hieman jo vanhahtavia ja siitä syystä jääneet itsellekin hankkimatta. Eihän se idea tai malli tietysti ole sen huonompi vanhemmassakaan kirjassa mutta visuaalisiin yksityiskohtiin huomiota kiinnittävänä lukijana jään helposti jumiin pieniin yksityiskohtiin. 

Ihastuin kirjaan oitis. Tuli heti kotoinen tunne, että nyt olen oman aiheeni parissa. Oli pakko heti ahmia kirja kannesta kanteen ja poimia kaikki ne itseäni erityisesti kiinnostavat aiheet ja tekniikat: leikekirjat, kalligrafia, decoupage, origamit, paperikukat, valokuvatyöt, leimasinaskartelu, silkkipainanta! Lisäksi kirjasta löytyy ohjeet korujen valmistamiseen, lasin etsaukseen, helmitöihin, saippuanvalmistukseen ja moniin moniin muihin projekteihin. Jokaisesta aiheesta löytyy ensin perustietoa tarvikkeista, työvälineistä ja tekniikoista ja sen jälkeen tarkat työohjeet sekä erilaisia aiheeseen sopivia projekteja joita voi toteuttaa sellaisenaan tai käyttää niitä inspiraation lähteenä. Itse aloin heti toteuttaa paperikukkien tekoa, lumikelloja alkoi syntyä kuin sieniä sateella. Olen törmännyt malliin ennemminkin mutta nyt ohje osui jälleen silmiini tämän kirjan sivuilla ja halusin kokeilla koska malli on niin yksinkertainen ja kuitenkin todella kaunis. Hieman muutin tekniikkaa ja materiaaleissakin käytin luovuutta mutta lopputulema on mielestäni hyvä. Ihanan herkät kukat muuttuivatkin kuitenkin yllättäen surukukiksi kun elämä päätti toisin. Näiden tekoon löysin vielä silti voimaa koska näillä on jokin suurempi merkitys.


Marthan askartelu- ja käsityökirja
Stewart, Martha



Mielenrauhaa mandalakivistä

$
0
0

Voi ei miten ihania! Ihan alkaa sormia syyhyttää ja inspiraatio sekä ideat pulpahdella pintaan. Nousee halu ja into kokeilla kivien maalaamista itsekin. Jokainen kirjassa esitelty malli herättää innostuksen ja ilon tunteita kehossani ja halun päästä kokeilemaan mandala-kivien maalaamista. Liian vaikeasta ei silti kannata suorilta jaloilta aloittaa vaan suosista kokeilla ensin jotakin helpompaa mallia. Vaikka ne helpotkin saattavat tuntua haastavilta. Mandalakuvioiden geometriset, luonnonläheiset symbolit kiehtovat kauneudellaan ja mystisyydelläänkin. Värikylläiset kuviot syntyvät kivien pintaan maalattujen pisteiden avulla, työvälineinä voi käyttää lähes mitä tahansa työkalua aina pensseleistä hammastikkuihin ja leivontavälineisiin. 

Kirjan kirjoittaja Natasha Alexander sanoo, että mandaloiden maalaaminen antaa kasvuvoimaa. Kokemus ylittää järkemme, eikä sille ole helppoa löytää sanoja - se on koettava itse. Mandaloiden maalaus auttaa purkamaan stressiä ja enimmillään se saattaa muuttaa koko elämäsi tavoilla, joita et edes tiedä. Näin kävi Natashalle. 

Pisteitä, spiraaleja, ympyröitä, kukkia ja tähtikuvioita...
Pinkki-oranssi-sävyinen mandalakivi, Elämän sarastus nimeltään, herätti minussa ehkä eniten tunteita. Se tuntui heti omalta. Ihanat sävyt ja muodot tuntuivat sykäyksinä kehossani. Kultasävyinen Kirkas valo, violettia runsaasti sisältävä Pyhät Terälehdet, Chakrat tasapainossa ja Rakkauden puu vahvoine väreineen tuntuivat nekin omilta. 

Työvälineet saattavat jo löytyä kotoa mutta maaleja tarvitsisi nyt hankkia, ja tietysti maalaukseen sopivia kiviäkin olisi hyvä löytää, jotta päästäisiin aloittelemaan kivien maalaus. Kirjasta löytyy jokaiseen malliin selkeät vaihekuvat sekä tarvittavat työvälineet ja väripaletti. Näiden lisäksi löytyy perustietoa mandaloista, kuvioaiheita, apua kivien valitsemiseen, tietoa tarvittavista työvälineistä ja värien valinnasta sekä maalauksen työvaiheet. Käytä kirjaa joko apuna, tukena tai inspiraation lähteenä ja luo itse jotakin aivan uutta.



Mielenrauhaa mandala-kivistä
50 mallia meditatiiviseen maalaamiseen
Natasha Alexander




Jukka Hukka auttaa lasta tunnetaidoissa / Arvonta

$
0
0
Jukka Hukka -kirjasarjakoostuu viidestä kirjasta, joiden aiheet käsittelevät elämän pieniä suuria haasteita ja vaikeita tunteita. Kirjojen tarinat on kirjoitettu lorumuotoon, joita lasten on helppo ja mukava kuunnella. Kirjat pohjautuvat psykologisiin tutkimuksiin ja ne auttavat lasta tunteiden käsittelyssä ja niiden ymmärtämisessä. 

Jokaisessa kirjassa on tarinan lisäksi runsaasti kyseistä aihetta koskevia tehtäviä, joiden kautta lapsi oppii ymmärtämään kunkin kirjan aihetta koskevia tilanteita ja tunteita syvällisemmin. Tarinat suositellaan lukemaan siten, että lapselle annetaan mahdollisuus keskeyttää tarina jos lapsella herää kysymyksiä aiheesta.

Jukka Hukka ja lohikäärmevauva käsittelee huolia ja murheita, ja sitä miten niistä pääsee yli. Jukka Hukan reppu on pullollaan murheita, niin paljon, että reppu tuntuu aivan liian raskaalta kantaa. Tarinoissa esiintyvä pieni hämähäkki ymmärtää missä ongelma piilee ja auttaa Jukka Hukkaa ymmärtämään, että kun huolet jakaa ystävien kesken ne lakkaavat vaivaamasta. Tehtäväosioissa keskustellaan huolista, puhutaan nolouden ja häpeän tunteista ja niiden käsittelystä, kirjoitetaan kiitollisuusvihkoa ja tehdään erilaisia rentoutumisharjoituksia.

Jukka Hukka ja hirveä harmi -kirjassa puhutaan itseluottamuksen vahvistamisesta. Tarinassa käsitellään ystävyyttä ja kaverisuhteita, sekä sitä miltä tuntuu kun kaveri hylkää tai toimii muuten kurjasti. Tehtävien kautta mietitään mitä on ulkopuolisuus, miltä se tuntuu ja miten tilanteissa tulisi toimia. Huomiona kuitenkin, että aikuinen ei ohjailisi lasten ajatuksia tai sanomisia, vaan ottaisi lasten kommentit kohteliaasti vastaan tukien keskustelua. Tehtäviin kuuluu myös mm. ystävällisyyden huoneentaulun tekeminen, sen lisäksi käsitellään yksinäisyyden ja yksin olon eroa ja puhutaan siitä miksi kostonkierre on hyvä katkaista.

Jukka Hukka ja kirjava takki -kirjassa aiheena on ystävällisyys ja toisten huomioiminen. Tarinassa Jukka Hukka on innoissaan uudesta takistaan mutta saakin osakseen kiusaamista. Tarina saa kuitenkin yllättävän lopun ja kiusaajasta tuleekin ystävä. Tarina opettaa, ettei ulkonäön takia saa syrjiä ketään, sekä sen että kiusaajan syyt voivat olla moniselitteiset. Kiusaaja kaipaa osakseen tukea kaverisuhteiden ylläpitämiseen. Tehtävissä käsitellään kiusaamista, erilaisuutta ja tasa-arvoa. Lisäksi harjoitellaan empatiataitoja, turvataitoja ja omien rajojen hahmottamista. Tärkeässä roolissa on myös oman itsensä arvostaminen ja vahvuuksiensa tunnistaminen.

Jukka Hukka ja varjohirviö -kirjassa kesytetään pelkoa ja jännitystä. Pimeässä kaikki näyttävät erilaiselta ja Jukka Hukkaakin se pelottaa, mutta miten kertoa muille ystäville tuosta hieman nololtakin tuntuvasta pelosta. Jälleen hämähäkki tulee avuksi ja antaa Jukka Hukalle keinon, millä pelon voi karkottaa. Tehtävien painotus on mielikuvituksen voimassa ja pelon tunteiden käsittelyssä. Pelkojen käsittelyyn luodaan oma voimahahmo.

Jukka Hukka ja iso hukka -kirjassa käsitellään kuolemaa, sitä miten menetyksestä ja surusta selvitään. Tämä kirja tuli yllättävän lähelle aiheineen. Perhettämme koski yhtäkkinen suru ja menetys ja tarinan avulla on asiaa yritetty lasten kanssa käsitellä. Hieman aiemmin luin kirjaa lapsille mutta en pystynyt siihen ilman taukoja, tarina on hyvin koskettava ja tunteisiin menevä vaikkei suru sillä hetkellä läsnä omassa elämässä olisikaan. 

Jukka, surusi helpottaa voi itkien. 
Kyynel poskella viesti on rakkauden. 
Hän lähellä on myös pois lähdettyään, 
sen tuntea, nähdä voi sydämellään. 

Lapsen voi olla hyvin vaikea käsitellä menetystä, varsinkin jos se tapahtuu yhtäkkiä, varoittamatta. Se on vaikeaa myös aikuiselle ja tällaisiin tilanteisiin on kullanarvoista saada opastusta ja apua. Sadun kautta asiaa voi käsitellä lempeästi. Kuolemasta kannattaa silti puhua mahdollisimman totuudenmukaisesti, ottaen huomioon lapsen ikä ja perheen maailmankatsomus. 
Tehtäväosiossa askarrellaan tunnekortteja lasten omista kuvista, tunnistetaan korttien avulla erilaisia tunteita joita menetyksen tullen voi tuntea. Surua voidaan käsitellä luovuuden kautta, mm. musiikkimaalauksen avulla tai tekemällä muistojen kirja tai laatikko, jonne voi rakkaat ja tärkeät muistot tallettaa. 




Näiden viiden kirjan lisäksi sarjaan kuuluu Jukka Hukka -tunnekortit. Ne tukevat kirjasarjan teemojen käsittelyä ja auttavat lasta tutustumaan erilaisiin tunteisiin.


Kiinnostuitko kirjasarjasta?Nyt sinulla on mahdollisuus voittaa yksi näistä kirjoista! Jätä kommenttisi tähän postaukseen yhteystietojen kera, voittajaan otetaan yhteys sähköpostitse. Voit jättää kommentteihin toiveesi, minkä kirjoista haluaisit voittaa.

Osallistumisaikaa on 11.4. asti ja arvonnan voittaja ilmoitetaan täällä sekä henkilökohtaisesti 12.4. Arvonta suoritetaan Suvikukkasia-blogin ja PS-kustannuksen kanssa yhteistyössä. 
Onnea arvontaan!



Ihastuttavasti kuvitettu Jukka Hukka -kirjasarja sisältää viisi satukirjaa, jotka on suunnattu 4—7-vuotiaille. Lorumuotoiset sadut ja niiden rakastettavat hahmot auttavat käsittelemään haastavia tunteita lasten kanssa. Saduissa käsitellään muun muassa rauhoittumista, itsetuntoa, ystävystymistä, ahdistusta, pelkoa ja menetystä.

Kuhunkin kirjaan on koottu ideoita ja tehtäviä satuun liittyvien tunnetaitojen harjoittelemiseksi lasten kanssa. Ne on koonnut KT Liisa Ahonen.




Kurkista kauniisiin rintamamiestaloihin

$
0
0

Rakas rintamamiestalo vie lukijansa tutustumismatkalle yhteentoista erilaiseen kotiin. 

Rintamamiestalo on vienyt lukuisten ihmisten sydämen, ja yhä useampi valitsee sellaisen kodikseen. Onhan rintamamiestaloissa tunnelmaa ja sielua, ihan eri tavalla kuin uusissa taloissa, jotka helposti saattavat tuntua kolkoilta. Rintamamiestaloihin liittyy myös monilla muistoja lapsuudesta, muistikuvia mummoloissa vietetystä ajasta, ja halutaan jakaa nämä muistot myös oman perheen kesken. Perhesuhteet ovat tärkeitä ja lämpimän haikeat muistot sitovat yhteen menneen ja nykyisyyden.

Kirjan kodeissa on paljon yhteneväisyyksiä. Miltei joka kodissa näkyy käsillä tekeminen - itse tehtyjä juttuja aina huonekaluista käsitöihin. Perintötavarat ovat näkyvästi esillä ja sekaan on tuotu muita itselle tärkeitä esineitä ja asioita. Kierrätys ja DIY-henki ovat selkeästi läsnä, ja kyllähän ne sopivat vanhan talon kanssa hyvin yhteen. Rakastan kotien rönsyilevää runsautta ja värien käyttöä! Näissä kodeissa näkyy selvästi ilo, kodikkuus ja läsnäolo. 

Jokaisesta talosta ja sen asukkaista kerrotaan pieni tarina, joka avaa hieman talon historiaa ja perheen elämää asutuista vuosista: mitä on tehty ja mitä on haaveissa. Pääosassa kirjassa ovat kuitenkin kuvat, joita on ihanan paljon. Kuvat ovat kauniita ja tunnelmallisia, ja niitä katsellessa inspiraatiot ja ideat pulpahtelevat iloisesti pintaan. Todella hurmaava kirja. Meille jokaiselle, rintamamiestalon omistajalle.


Rakas rintamamiestalo– kurkista kauniisiin koteihin 
Maija Tiensuu, Annabelle Antas
Docendo 2018



Chiliä ja tomaattia

$
0
0

Joka vuosi se tunne tulee, että haluaa kokeilla taimien kasvatusta. Ja sitä mukavammalta se tuntuu kun on itse kerännyt siemenet talteen ja saa seurata mitä niistä kasvaa. Joinakin keväinä olen saanut taimet hyvin kasvamaan vaikka olosuhteet eivät olekaan olleet parhaat mahdolliset. Kesän tullen olen sitten vienyt taimet anopille, joka on hoitanut niitä siitä eteenpäin. Paprikoita tuli joku kesä sangollinen ja tomaattejakin taisi jonakin kesänä tulla. Viime kesä taas oli niin kylmä, ettei kasvattamani taimet tuottaneet mitään. Myskikurpitsat saivat kyllä tarvitsemansa penkin mutta kylmyys ei auttanut niitä kasvamaan. 

Oma kasvihuone on ollutkin nyt haaveissa kun on omaa pihaa missä kasveja kasvattaa. Autotallissa on kasa vanhoja ikkunoita, joista jossakin välissä oli ajatusta rakentaa tee-se-itse-kasvihuone. Haaveissani on kasvihuone, jossa voisi myös oleskella. Jos ei aurinko lämmitä niin voisi mennä kasvihuoneen lämpöön hikoilemaan. Mutta ihan tosissaan, se olisi kiva sellainen kasvihuoneen ja oleskelutilan, pienen huvimajan, yhdistelmä.

Tälle kesää haave kasvihuoneesta toteutuu. Kasvihuone on tilattu ja se odottaa verannalla paketissa lumien sulamista. Kasvihuoneen lopullinen paikkakin vielä on hieman mietinnän alla. Kaksi vaihtoehtoa on ainakin tällä hetkellä olemassa. Kyseessä ei ole iso huone, alle 5 m2, mutta kyllä siihenkin muutaman tomaatin saa mahtumaan. Ruukkuistutukset tai kasvilavat ovat myös käypä vaihtoehto ja aika laajastihan valinnanvaraa on pieneenkin tilaan mitä istuttaa ja kylvää. Luin juuri erästä E-kirjaa, jossa puhutaan puutarhan ja parvekkeen hyötykasveista ja trendeistä. Pienessä tilassa eli esimerkiksi parvekkeella voi kasvattaa yllätyksellisiäkin valintoja aina omenapuista ja vadelmapensaista lähtien. 

Meiltä löytyy omasta pihasta omenapuita, vadelmaa, herukoita ja pieni mansikkapenkki. Viime kesänä kasvimaalla oli pinaattia, porkkanaa, punajuuria ja joitakin satunnaisia ilmaistaimia, joita haettiin paikallisen hyötypuutarhan ylijäämistä. 

Vadelmaa tuli runsaasti ja omeniakin kymmenisen kappaletta, mikä oli minusta yllätys kun puut istutettiin edellisenä syksynä.

Kukkapenkkejäkin pitäisi suunnitella, että mitä mihinkin laittaisi. Viime kesänä orvokit ja kehäkukat taisivat olla ainoita kukkia. Vanhempi lapsista rakensi leikkimökin eteen pienen kukkalaatikon ja kylvi siihen niittykukkasekoituksen. Hyvin kasvoivat ja kauniita olivatkin. Pari vastaavaa siemensekoitusta odottaa laatikossa kylvöä tällekin kesälle. 

Minua kiinnostaa hyötykasvien lisäksi kukat, jotka houkuttelevat perhosia. On ihana seurailla luontoa ja sen pieniä ihmeitä. Lapsillekin tällaiset jutut on tärkeitä. Ja kyllä se kasvimaan satokin näytti olevan todella tärkeä juttu lapsille. Kuulemma oman maan porkkanat on parhaita, ja se ihmettely kuka vetää pisimmän porkkanan maasta tuotti suurta iloa ja sitä on muisteltu pitkin vuotta.

Mainitsemassani E-kirjassa puhutaan myös luomuviljelystä ja sen eduista ja hyödyistä. Niitä on monia. Luomustandardien mukainen kestävä ja myrkytön puutarhanhoito tuottaa puhtaita hedelmiä ja
vihanneksia, säästää luonnonvaroja, edistää maaperän hedelmällisyyttä ja luo terveellisen elinympäristön ihmisille, eläimille ja kasveille. Luomupuutarhaa hoidetaan kasveista tehtävillä lannoitteilla. Anopille asiasta joskus vinkkasin mansikkapenkin hoidon suhteen ja silloin keräsimme säkeittäin nokkosia joista hän sitten "keitteli" kunnon lannoiteseoksen. Nokkosen lisäksi hyviä vaihtoehtoja ovat myös pietaryrtti ja peltokorte. Yrttilantaveden lisäksi erilaiset hyötyeliöt ovat suureksi avuksi puutarhanhoidossa. Esimerkiksi leppäkertut saattavat syödä kasveille haitallisia kirvoja kymmeniä tuhansia kesän aikana.

TuostaE-kirjasta löytyy lisäksi ammattilaisen vinkit hyötypuutarhanhoitoon, tee-se-itse-ideoita sekä luovia ratkaisuja kasvien istuttamiseen.

Mutta mutta...huhtikuu on kohta puolessa välissä ja ainakin meillä on puutarha täynnä lunta, puolisen metriä valkoista märkää jokapuolella. Joutseniakin ollaan jo nähty ja yhtä ihmeissään ne taitavat olla kuin mekin, että missä se kevät oikein on.

Kuva: Preeco.fi






Viewing all 881 articles
Browse latest View live